محرومیت 3.7 میلیون کودک از نعمت آموزش در افغانستان

محرومیت 3.7 میلیون کودک از نعمت آموزش در افغانستان

خبرگزاری شهروند: دکتر میرویس بلخی سرپرست وزارت معارف می گوید که کمبود سواد از عوامل اصلی توسعه‌نیافتگی و بزرگترین مانع تحولات اجتماعی در کشور بوده است.

آقای بلخی امروز (سه‌شنبه، ۱۳ سنبله) در مراسم‌ گرامی‌داشت از روز بین‌المللی سواد در قصر سپیدار با ابراز این‌که دست‌یابی به سواد و آگاهی لازمۀ اصلی پیشرفت و دست‌یابی به اهداف کلان کشوری است، تأکید کرد که وزارت معارف و حکومت وحدت ملی با راه‌اندازی «نهضت سوادآموزی» در پی کاهش و محو بی‌سوادی از جامعه می‌باشد.

سرپرست وزارت معارف با بیان این‌که در حال حاضر 3.7 میلیون کودک از نعمت مکتب و تعلیم محروم هستند، گفت که تلاش می‌ورزیم زمینۀ راه‌یابی آنان را به مکاتب فراهم سازیم.

در همین حال، رییس اجرایی حکومت بر بسیج عمومی در زمینۀ کاهش و محو بی‌سوادی در افغانستان تأکید کرد.

آقای عبدالله گفت که گرامی‌داشت از روز سواد بیشتر از هر کشوری برای افغانستان مهم است. افغانستان به دلایل مشخص از کاروان توسعه و پیشرفت بازمانده و یکی از دلایل عمده، «بی‌سوادی» مردم بوده است.

وی با تشریح اهمیت آموزش و پرورش در دین مقدس اسلام گفت که آغاز وحی با واژۀ «بخوان» نشان‌دهندۀ اهمیت علم و دانش در دین اسلام می‌باشد. قرآن کریم بزرگترین پیام را به بشریت داشته است. پیغمبر گرامی اسلام فرموده است: هر اسیری‌که دو و سه تن را باسواد بسازد، از بند آزاد می‌شود. این مسأله به خوبی اهمیت سواد را نشان می‌دهد. اما امروز گروه‌هایی زیر نام دین مانع علم و دانش شهروندان می‌شوند.

عبدالله با ستایش از همکاران وزارت معارف اضافه کرد که حکومت وحدت ملی در بخش «سوادآموزی» دست آورد خوبی داشته است؛ اما همچنان راه طولانی تا دست‌یابی به اهداف ما در پیش است.

او از کمک کشورهای جاپان، سویدن، فنلند، کوریای جنوبی و سازمان یونسکو در بخش سوادآموزی ابراز سپاس کرد و گفت که سرمایه‌گذاری در بخش سواد، به مثابۀ توجه به بزرگترین ارزش انسانی و بشری می‌باشد.

دوکتور عبدالله، خواهان بسیج عمومی در راستای کاهش و محو بی‌سوادی شد و از نهادهای بین‌المللی، جامعۀ مدنی، علمای کرام، بخش خصوصی و شهروندان خواست که در این زمینه سهم بگیرند.

رییس اجرایی حکومت وحدت ملی، با ابراز این‌که آموختن حق اولیۀ بشری است و هیچ فرد و گروهی حق ندارد مانع دست‌یابی افراد جامعه به سواد شود، گفت: آن‌هایی‌که بار جهل و بی‌سوادی را بر مردم تحمیل می‌کنند، بزرگترین جنایت بشری را مرتکب می‌شوند و در برابر خدا و مردم مسوول هستند.

او با بیان این‌که دست‌یابی به اهداف توسعۀ پایدار بدون دست‌یابی به سواد ناممکن است، افزود که سواد معنایی فراتر از خواندن و نوشتن دارد؛ سواد به معنای شناخت خود و دیگران است.

رییس اجرایی خواهان استفادۀ بهینه از کمک‌های خارجی در راستای از بین بردن بی‌سوادی شد و گفت که امیدواریم به همت مردم خویش به شرایطی دست یابیم که دیگر نیازمند کمک خارجی نباشیم.

در این برنامه، سفرای کشورهای جاپان و سویدن در کابل، نماینده یونسکو در افغانستان و مولوی محمد ایاز نیازی عالم دین نیز صحبت کردند.

سفرای کشورهای مذکور بر ادامۀ همکاری و کمک کشورشان در راستای کاهش و از بین بردن بی‌سوادی تعهد سپردند.

قابل یادآوری است که وزارت معارف، از سفرای کشورهای همکار و شخصیت‌های دولتی و غیردولتی که در زمینۀ کاهش بی‌سوادی نقش ایفا کرده‌اند، با اهدای لوح سپاس تقدیر کرد.